KLEINE SMURFIN. GROTE DOELEN.

Laten we samen smurfen voor gendergelijkheid.

Tijdelijke installatie op twee niveaus / benedenverdieping (niveau 0) + centrale bol (niveau 5)

06.03.2020 - Herfst 2020

Net als in 2018, slaan de Smurfen en het Atomium opnieuw de handen in elkaar voor een grootse samenwerking. Deze keer niet om hun gemeenschappelijke verjaardag te vieren, maar om genderongelijkheid aan te kaarten.


De Smurfen werken namelijk samen met de Verenigde Naties aan een campagne rond de 17 ontwikkelingsdoelen. De 193 landen van de VN sloten in 2015 een akkoord over duurzame ontwikkeling voor een betere wereld, waaronder geen hongersnood, proper water of welvaart voor iedereen aan bod komen. Ook gendergelijkheid behoort tot één van die doelstellingen. Een thema die de Smurfen, en meer bepaald de Smurfin, zeer nauw aan het hart ligt. Er bestaat namelijk zoiets als het Smurfin-principe. Een term gebruikt door een journaliste van de New York Times, Katha Pollitt, waarbij ze de minderwaardige representatie van vrouwen in films en tv series aankaart.


Via panelen verspreid op het onderste niveau van het Atomium, worden verschillende voorbeelden van het Smurfin-principe gevisualiseerd via hedendaagse films en series zoals Stranger Things en Marvel, alsook panelen uit de stripboeken van de Smurfen, waarbij de Smurfin onderschat wordt, of uitgesloten door haar mannelijke vrienden.


Scenario’s die op een speelse manier toch diepere, reële problemen aankaarten zoals het feit dat vrouwen 3 keer zoveel onbetaald zorg- en huishoudelijk werk doen als mannen of tot zelfs 23% minder verdienen voor dezelfde job als een man. Een genderongelijkheid waar de Smurfen en de VN werk van willen maken en daarvoor te gast zijn in het Atomium. Het symbool van België, gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958 had toen, en nu nog steeds, als missie symbool te staan voor het vertrouwen in het vermogen van de mens om van de wereld een betere plaats te maken voor iedereen.


Vanaf 8.03.2020 (Dag voor Internationale vrouwenrechten) worden bezoekers uitgenodigd om het Smurfin-principe van dichterbij te bekijken en zich te engageren om zelf ook een realiteit te maken van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen overal - op school, thuis en in het dagelijks leven.

Praktische informatie

Locatie

Deze tentoonstelling vindt plaats op de niveaus 0 & 5 van het Atomium (benedenverdieping & centrale bol).

Datum

Van 6 maart 2020 tem herfst 2020.

Openingsuren

Elke dag, van 10u tot 18u (sluiting kassa om 17u30).

Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van het bezoek aan het Atomium en bijgevolg moet er niet extra betaald te worden.


Zie ook