ID#2021 - Symbol

Een digitale beleving die je onderdompelt in klank en licht. 

Tijdelijke tentoonstelling op meerdere niveaus

Vanaf 26/03/2021


Met de tijdelijke tentoonstelling ID#2021 – Symbol, wordt het Atomium, een architecturaal hoogstandje binnen het Belgische erfgoed, omgevormd tot een symbool van digitale creatie. Het visuele en auditief poëtische parcours dat het artiestencollectief Visual System voorstelt, nodigt uit tot een hypnotische ervaring die de schijnbare tegenstelling tussen dit metalen gebouw van Expo 58, symbool van vooruitgang en wetenschap, en introspectie wegneemt. 


De geluiden en kleuren, licht en schaduw, noten en woorden van de installatie reageren op elkaar en vinden hun weerklank in vier verschillende fasen: met de roltrap naar de laterale bol, het dwalen door een symbolisch labyrint op de eerste verdieping, voordat je de bovenste verdieping van de bol bereikt, om tenslotte deze ervaring met de trap naar de centrale bol af te sluiten. Een vooraf opgenomen koorzang, bestaande uit verzen die zich herhalen en zich vermengen als een mantra, versterkt de meeslepende ervaring. Net als een inwijdingsparcours roept het traject twijfels, vragen en ontdekkingen op. Aan het einde van deze ervaring legt de making off aan de hand van foto's en een film de nadruk op de menselijke en architectonische dimensie van een dergelijk project.

Visual System is een collectief van multidisciplinaire kunstenaars die zich sinds 2007 verdiepen in de verbanden tussen creatieve technieken en visuele perceptie. Het creëert hypnotische immersieve omgevingen, met licht en geluid, die de relatie tussen ruimte en tijd, natuur en wetenschap, wakkere dromen en realiteit onderzoeken. Hun installaties, zowel permanent als tijdelijk, laten het publiek zich op eigen tempo verplaatsen om de ruimtes waar ze doorwandelen in een nieuw licht te ontdekken.

Vorige samenwerkingen tussen Atomium Expo en Visual System [ https://visualsystem.org/ ]:
2013 : ‘Digitaal Gedicht’
2014 : Out of Control [ https://visualsystem.org/project/out-of-control ]
2016 : TALK [ https://visualsystem.org/project/talk ]
2018 : A Circular Journey [ https://visualsystem.org/project/a-circular-journey ]




Praktische informatie

Locatie

Deze tentoonstelling vindt plaats in de Lotto/Expo Sphere.


Datum

Vanaf 26.03.21


Openingsuren

10 u – 18 u (laatste toegang om 17u30)


Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het Atomium en in het parcours van de geschiedenis van het monument. Bijgevolg moet er niet extra betaald worden.


Zie ook