PERMANENTE TENTOONSTELLING

Basisbol (niveaus 1 & 2) + panorama (niveau 7)


Atomium. Van symbool tot icoon.

Op 17 april 1958 opende de laatste Belgische wereldtentoonstelling haar deuren op de Heizelvlakte in Brussel. Het kleurrijke evenement droeg een grenzeloos optimistische boodschap uit van een maatschappij die vertrouwen had in de toekomst. Expo 58 staat in ons collectief geheugen gegrift als een bevoorrechte gebeurtenis.

De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van meer dan 60 jaar geschiedenis van een paviljoen dat het symbool is geworden van Brussel en België. De geschiedenis van het Atomium komt uitgebreid aan bod. Een tweede luik vertelt het verhaal van het verval op het einde van de jaren '90 voor de renovatie en haar tweede leven sinds 2006.

De tentoonstelling is verspreid over drie niveaus.
Op basis van archiefdocumenten, souvenirs, foto's, video's uit die tijd en tal van maquettes dompelt deze tentoonstelling de bezoekers onder in dit prestigieuze en onvergetelijke avontuur (basisbol / niveaus 1 & 2).

In het panorama (niveau 7) krijgt de bezoeker  uitgebreide informatie over de ligging van Brusselse gebouwen en wijken. Bepaalde Europese en wereldsteden  zijn ook aangeduid zodat de bezoeker zich kan oriënteren. Hij kan ook beelden vergelijken van Expo 58 met wat er vandaag vanuit het panorama te zien is.

Voor sommigen zal het een gelegenheid zijn om herinneringen op te halen. Voor anderen, die Expo 58 en de zoektocht naar vooruitgang en geluk niet hebben gekend, is het een manier om inzicht te krijgen in de droom, die ook vandaag nog steeds een magisch karakter geeft aan het Atomium.
 

Zie ook