Ik heb de toekomst gezien

Een fotografsche installatie die de overblijfselen van de wereldtentoonstellingen doorheen de geschiedenis toont.


Tijdelijke tentoonstelling op twee niveaus

Vanaf 21/06/2023


Vanaf 21 juni neemt Ève Cadieux, kunstenaar uit Québec, een bol in van het Atomium, de emblematische getuige van Expo 58, om haar visie te geven op wereldtentoonstellingen die hun sporen hebben nagelaten in Noord-Amerika en Europa. "Ik heb de toekomst gezien*": een fotografie-installatie, spiegel van een geïdealiseerde toekomst.

Voor fotografe Ève Cadieux ontstond de fascinatie voor wereld- en internationale tentoonstellingen niet ver bij haar vandaan, in Montréal. In 1967, nog voor ze geboren werd, is haar vader een van de regelmatige bezoekers van deze internationale afspraak. Hij legt deze futuristisch geaccentueerde wereld vast op dia. Als kind geniet Cadieux van de anekdotes van haar ouders en heeft ze zelfs de kans om de overblijfselen van de wereldtentoonstelling te bezoeken.

In 2015 in Sevilla, maakt ze de klik. Ze beslist om de overblijfselen van de wereldtentoonstelling die daar in 1992 werd gehouden te exploreren. Daar beseft ze dat haar fascinatie zowel 1967 als Montréal overtreft. Ze voelt de drang om een project op te starten dat ze al vele jaren voedt: op zoek gaan naar de architecturale hoogstandjes die de natuur heeft overgenomen, naar verlaten zones of verbannen of gereclasseerde paviljoenen.

In haar artistieke benadering kiest Ève Cadieux voor twee werkwijzen en wordt ze een "archeoloog-kunstenaar": ofwel focust ze op het object dat drager is van de herinnering, ofwel richt ze haar blik op de plekken in transformatie. "Ik heb de toekomst gezien" gaat over het begrip van transitie. Bij elk gepland bezoek documenteert Ève Cadieux zich. Ze weet dat niets onveranderd blijft. Ze legt de plekken vast die initieel gedoemd zijn om ontmanteld te worden, eens de lichten gedoofd worden.

De installatie van de kunstenaar is speciaal voor het Atomium ontworpen. Het gaat voor Cadieux niet om simpelweg foto's op te hangen aan de muren, maar om in dialoog te gaan met de architectuur van de plek. Dit alles in een scenografie die de eenheid van het licht en de kunstwerken in de verf zet.

Tussen de overblijfselen van de wereldtentoonstellingen maakt het Atomium deel uit van de geprivilegieerden: dankzij een bewustwording van het erfgoed en een financiering van alle beslissingsniveaus in België, werd de afbraak vermeden en werd het Atomium grondig gerenoveerd in 2006.

Resultaat: zo'n 650 000 bezoekers per jaar en de gelegenheid om van een onvergelijkbaar panorama van Brussel te genieten. Deze foto-installatie is ook een kans om de blik van Ève Cadieux zonder toegevingen te kruisen met een universeel fenomeen.

* Vertaling van "I have seen the future", de slogan die op de pins stond van Futurama bij de wereldtentoonstelling in New York van 1939-1940.


Ève Cadieux dankt de Conseil des arts et des lettres du Québec en de Délégation générale du Québec à Bruxelles voor hun steun bij de productie van "Ik heb de toekomst gezien".


Praktische informatie

Locatie

Deze tentoonstelling vindt plaats in de tijdelijke tentoontstellingsbol.

(Toegankelijk via trappen en roltrappen)


Datum

Vanaf 21.06.23


Openingsuren

10 u – 18 u (laatste toegang om 17u30)


Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het Atomium en in het parcours van de geschiedenis van het monument. Bijgevolg moet er niet extra betaald worden.


Zie ook