ARCHITECTONIC

Betongevels (1958_1980)

 

Tijdelijke tentoonstelling op drie niveaus / tijdelijke tentoonstellingsbol (niveaus 3, 4 & 5)

>>> 16.12.2011 - 15.04.2012

 

 

In het kader van de tentoonstellingen gewijd aan architectuur en design van na 1958 verwelkomt het Atomium ARCHITECTONIC. Betongevels (1958-1980). Deze tentoonstelling is dé gelegenheid om de technische aspecten en de esthetische dimensie van een essentieel bestanddeel van de Belgische en internationale naoorlogse architectuur te ontdekken. Met deze expositie wil het Atomium het publiek ook vertrouwd maken met de architectuur van vandaag.

 
Tot in de jaren 70 stond op enkele honderden meters van het Atomium een elegante betonnen pijl. De "Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde", een paviljoen ter ere van de Belgische bouwkunde, wist menig bezoeker onder de indruk te brengen. Het was trouwens niet het enige architectonische hoogstandje van beton op het Heizelplateau. Terwijl de wereldtentoonstellingen elkaar opvolgden ter weerspiegeling van een eeuw die in het teken wilde staan van de vooruitgang, had Paleis 5 van de Wereldtentoonstelling van 1935 de buitensporigheid al laten zien van wat er met dit nieuwe materiaal mogelijk was.
 
Het sprak dan ook voor zich dat het Atomium, hét symbool van Expo 58, deze mooie tentoonstelling zou verwelkomen. ARCHITECTONIC. Betongevels (1958-1980) zet een belangrijk materiaal uit de architectuur van na 1945 opnieuw in de kijker. Beton werd vaak beschimpt en staat voor sommigen synoniem voor "verbrusseling", daarom wil ARCHITECTONIC. Betongevels (1958-1980) bezoekers het belang ervan laten inzien. In de stedelijke veranderingen die Brussel de laatste decennia heeft doorgemaakt, speelt beton een niet te verwaarlozen rol. Die rol is duidelijk zichtbaar in de huisvesting en de gemeenschappelijke voorzieningen en vandaag niet minder bij kantoorgebouwen. 
 
Maar beton verbaast! Het verbluft door de dynamiek en het ritme van de gevels en structuren die we in ons dagelijkse leven tegenkomen. Sinds het begin van de vorige eeuw werd beton geleidelijk aan steeds vaker gebruikt in de architectuur. Meestal met succes maar soms ook in wat minder geslaagde uitvoeringen. ARCHITECTONIC. Betongevels (1958-1980) strekt zich uit over meer dan drie niveaus en wekt de belangstelling van de bezoeker door de architectuur van Belgische gebouwen uit ons dagelijkse leven in een ander daglicht te stellen. 0001 
 
Een interactieve inleiding legt de bezoekers uit wat beton is en wat voor architectuur het mogelijk maakt. Het parcours biedt de gelegenheid om kennis te maken met de architecturale poëzie van een hedendaags materiaal via de voorstelling van een aantal emblematische gebouwen in Brussel en België.

 

 

 

Media

 

 

 

Catalogus

 

 

 
 
Het Atomium introduceert hierbij ook een nieuw soort publicatie. De catalogus van de tentoonstelling is ruimer opgevat en is tevens een naslagwerk op het gebied van architectuur en beton. Het rijke en kwalitatief hoogstaande tekst- en beeldmateriaal verschaft aanvul- lende informatie die het bezoek aan ARCHITECTONIC. betongevels (1958-1980) nog interessanter maakt.  
 
>>> Gesloten formaat 185 x 205 mm, 156 pagina’s, kleur, 12 €.
 
UITVERKOCHT

 

 

Ontdekkingsatelier

  • Workshop voor schoolgroepen
  • Workshop open voor iedereen (6-12 jaar)

>> Kinderbol
 
Het atelier wordt begeleid door de Stichting voor Architectuur. De kinderen ontdekken op een leuke en educatieve manier wat architectuur is. Na een bezoek aan de tentoonstelling ARCHITECTONIC, creëren de deelnemers een ​​model van een gevel; ze bekijken elke hoek, met detail en verbeelding. Toekomstige architecten laten hun creativiteit en ideeën de vrije loop en geven zo leven aan een nieuwe wijk.
 
Workshop voor schoolgroepen
> Datum: van 23.01.2012 tem 30.03.2012, van maandag tem vrijdag
> Uurrooster: 10u – 13u, duur: 2 uur
> Plaats van afspraak: kassa

> Plaats van de activiteit: Kinderbol
> Inschrijving verplicht: kids atomium be (vermeld naam van de school, contactpersoon, gewenste dag en uur).

> Tarief: €8 / kind, gratis voor leraren
> Groep beperkt tot één klas
 
Workshop open voor iedereen (6-12 jaar)
> Datum: 11.02, 10.03, van 20.02 tem 24.02 (Krokusvakantie), van 2.04 tem 6.04 (Paasvakantie)
> Uurrooster: 14u30
> Plaats van afspraak: kassa

> Plaats van de activiteit: Kinderbol
> Inschrijving verplicht: kids atomium be (vermeld naam en voornaam van het kind, contactgegevens van de ouders, gewenste datum).
> Tarief: €8 / kind

 

 

 

Praktische informatie

 

 

Deze tentoonstelling vindt plaats op de niveaus 3, 4 & 5 van het Atomium (tijdelijke tentoonstellingsbol).

>>> van 16 december 2011 tot 15 april 2012

 

Openingsuren

Elke dag, van 10u tot 18u (sluiting kassa om 17u30)

 

Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van het bezoek aan het Atomium en bijgevolg moet er niet extra betaald te worden.

> zie tarieven van het Atomium

 

Hoe ons te bereiken

> verschillende formules, evenals gecombineerde formules (transport / toegang) maken u de weg naar het atomium heel gemakkelijk.

 

 

Pers

 

 

Persdossierhier downloaden (PDF / 36Mb)

 

Pedagogish dossier: hier downloaden (PDF / 3Mb)

 

Foto's: de pers en de media worden vriendelijk uitgenodigd om een mail te sturen naar onze communicatiedienst om een login en wachtwoord te bekomen om de foto’s van deze pagina te kunnen downloaden in hoge resolutie.

 

Contacts

> perscontact: Inge Van Eycken / inge vaneycken atomium be / +32 (0)479 95 05 94

> projectcoördinator: Arnaud Bozzini / arnaud.bozzini@atomium.be

 

 
 

 

 

 

Partners

 
 
 
 
NL . FR . EN