Futuristisch & Universeel sinds 1958

 

 

Het verhaal van het Atomium is er vooral één van de liefde van de Belgen voor een allesbehalve alledaags bouwwerk dat  symbool staat voor de perfecte combinatie tussen esthetische durf en technisch vakmanschap. Het Atomium, met zijn ongebruikelijke en onvergetelijk uitzicht, bezit een zeldzame eigenschap: het zorgt voor een vrolijke sfeer en extatische dromen.

 

Diane Hennebert, 2008.

 

Onaantastbaar symbool aan het Brusselse firmament… Het Atomium is noch toren, noch piramide, eerder kubusvormig, een beetje sferisch, het midden houdend tussen beeldhouwkunst en architectuur, een overblijfsel uit het verleden met werkelijk futuristische kenmerken, museum en tentoonstellingsruimte … Het is tegelijkertijd een voorwerp, een plaats, een ruimte, eenutopie en een symbool, uniek in de wereld, dat ontsnapt aan elke vorm van classificatie.

 

Follow Atomium - Googie style and atomic era.

 

Het Atomium was in 1958 het belangrijkste paviljoen en het icoon van de Wereldtentoonstelling van Brussel, de Expo 58. Het symboliseerde de democratische wens om de vrede te bewaren tussen alle volkeren, het geloof in zowel de technische als de wetenschappelijke vooruitgang en uiteindelijk was het de uitdrukking van de optimistische visie op de toekomst van een nieuwe, moderne en supertechnologische wereld die de mens de kans moest bieden op een beter leven.

 

Follow Expo 58 - Universal Worldfair of Brussels on Pinterest.

 

Deze ideeën speelden vooral een rol bij het vreedzame gebruik voor wetenschappelijke doeleinden van de atoomenergie; die laatste bepaalde dan ook de vorm van het 102m hoge bouwwerk met zijn negen met elkaar in verbinding staande bollen, dat een elementair ijzerkristal voorstelt dat 165 miljard keer werd vergroot. Het ontwerp is van de hand van ingenieur André Waterkeyn (1917-2005). De bollen werden ingericht door de architecten André en Jean Polak.

 

Follow Atomium Tubes and Stairs.

Het was niet de bedoeling dat het Atomium de Wereldtentoonstelling van 1958 zou overleven, maar dankzij zijn populariteit en succes werd het al snel een belangrijk onderdeel van het landschap, eerst voor Brussel, later zelfs internationaal.


Een halve eeuw later staat het Atomium trouwens nog steeds voor die ideeën over de toekomst en over universaliteit. Het vereeuwigt, vooral in zijn culturele programma’s, de gedachte die in 1958 gestalte werd gegeven: welke soort toekomst willen wij vandaag? Waar hangt ons geluk van af?

 

Naast de symbolische waarde van zijn geschiedenis is het Atomium ook één van de iconen van de stad Brussel geworden, de hoofdstad van Europa, waarmee het op zeer goede voet staat. Sinds de schitterende restauratie (2006) is, dat wat velen het meest Belgische monument noemen, ook een museum met permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen.


Als een soort ufo in de culturele geschiedenis van de mensheid is het helemaal in roestvrij staal opgetrokken Atomium als het ware een spiegel die gelijktijdig het verleden en de toekomst reflecteert; onze droombeelden van gisteren confronterend met onze dromen van morgen.
 

Follow Atomium - miniature replicas around the world.

>>> Heel wat boeken en DVD’s over de geschiedenis van het Atomium en de Expo 58 zijn verkrijgbaar in de boetiek van het Atomium.

Bereid uw bezoek voor

 

  • Download de applicatie op uw smartphone [bezoek met commentaar]: www.cloudguide.me/atomium
  • Download hier de algemene voorstellingsbrochure van het Atomium - seizoen 2019 [ook beschikbaar : ES - IT - PT - RU]
  • Download hier de folder met de tijdelijke tentoonstellingen van het ADAM - Brussels Design Museum [seizoen 2019] 
  • Download hier het pedagogisch dossier [18 pagina's] voor de leerlingen [6-12 jaar]
  • Download hier het pedagogisch dossier [20 pagina's] voor de leerkrachten

 

 

 
NL . FR . EN