Atomium. Van symbool naar icoon.

Permanente tentoonstelling op drie niveaus / basisbol (niveaus 1 & 2) + panorama (niveau 7)

 

 

 
Op 17 april 1958 opende de laatste Belgische wereldtentoonstelling haar deuren op de Heizelvlakte in Brussel. Het kleurrijke evenement droeg een grenzeloos optimistische boodschap uit van een maatschappij die vertrouwen had in de toekomst. Expo 58 staat in ons collectief geheugen gegrift als een bevoorrechte gebeurtenis.
 
De nieuwe permanente tentoonstelling Atomium. Van symbool naar icoon vertelt het verhaal van meer dan 50 jaar geschiedenis van een paviljoen dat het symbool is geworden van Brussel en België. De geschiedenis van het Atomium komt uitgebreid aan bod. Een tweede luik vertelt het verhaal van het verval op het einde van de jaren '90 voor de renovatie en haar tweede leven sinds 2006.

Op basis van archiefdocumenten, souvenirs, foto's, video's uit die tijd en tal van maquettes dompelt deze tentoonstelling de bezoekers onder in dit prestigieuze en onvergetelijke avontuur (basis bol / niveaus 1 & 2).
 
In het panorama (niveau 7) krijgt de bezoeker  uitgebreide informatie over de ligging van Brusselse gebouwen en wijken. Bepaalde Europese en wereldsteden  zijn ook aangeduid zodat de bezoeker zich kan oriënteren. Hij kan ook beelden vergelijken van Expo 58 met wat er vandaag vanuit het panorama te zien is.
 
Voor sommigen zal het een gelegenheid zijn om herinneringen op te halen. Voor anderen, die Expo 58 en de zoektocht naar vooruitgang en geluk niet hebben gekend, is het een manier om inzicht te krijgen in de droom, die ook vandaag nog steeds een magisch karakter geeft aan het Atomium.

Hét symbool en hét merk  van Expo 58, de ster van Lucien De Roeck.

 

Lucien De Roeck (België 1915-2002) heeft zijn leven gewijd aan design, typografie en onderwijs. In 1954 won hij de ontwerpwedstrijd om het logo en de affiche te ontwerpen voor de Worldfair in Brussel die in 1958 zou plaatsvinden.

De Expo-ster, een elegante, asymmetrische ster, is nog steeds een herkenbaar symbool. De vijf stralen vertegenwoordigen de vijf continenten, ze dragen de humanistische boodschap uit naar de hele wereld. Aan de rechterkant ziet u een wereldbol en de datum. In het midden van de ster herkent men een beeld van het stadhuis van Brussel.

In 1958 werd deze ster overal gebruikt, op affiches, trams, kleding van de hostesses, souvenirs...

 

>>> bezoek de site van het Fonds Lucien De Roeck.

 

 

Expo 58 - Universal Worldfair of Brussels of Atomium on Pinterest.

 

 

>>> We hopen u te mogen verwelkomen in het Atomium en bieden u nu al een kleine reis door de tijd met deze virtuele wandeling door de Expo 58.


>>> In de shop van het Atomium vindt u een overvloed aan boeken en dvd's rond de geschiedenis van het Atomium en Expo 58.

 

 

 

 

Bereid uw bezoek voor

 

 

 


 

  • Download de applicatie op uw smartphone [bezoek met commentaar]: www.cloudguide.me/atomium
  • Download hier de algemene voorstellingsbrochure van het Atomium - seizoen 2018 [ook beschikbaar : ES - IT - PT - RU]
  • Download hier de folder met de tijdelijke tentoonstellingen van het ADAM - Brussels Design Museum [seizoen 2018] 
  • Download hier het pedagogisch dossier [18 pagina's] voor de leerlingen [6-12 jaar]
  • Download hier het pedagogisch dossier [20 pagina's] voor de leerkrachten

 

 

 

 

 

 

 

 

 
NL . FR . EN