COSMOS. Be a star.

De 3 dimensies van het heelal

 

Tijdelijke tentoonstelling op twee niveaus / tijdelijke tentoonstellingsbol

De heer Frank De Winne, astronaut bij de ESA is peter van de tentoonstelling

>>> 26.11.2010-25.04.2011

 

 

De 3 dimensies van het Heelal: hoe staat het met het heelal en wat weten we vandaag over de geschiedenis ervan? Eindelijk inzicht in de big bang! Hoe werkt ons zonnestelsel? Waarom roept de hemel zoveel existentiële vragen bij ons op?

 

De tentoonstelling COSMOS. Be a Star stelt voor om, met een wetenschappelijke basis, via een pedagogisch en zintuiglijk parcours de 3 dimensies van het heelal te ontdekken: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch. De tentoonstelling creëert een dialoog tussen het heelal, de kunst, de wetenschap en de filosofie.

 

Met COSMOS. Be a Star dompelt het Atomium zich onder in het hart van het heelal met een blik op de interpretatie die wetenschappers, dichters, filosofen en kunstenaars erop nahielden van de hemel. Tussen de verkenning van de hemel en een ruimtereis aan boord van een bizar ruimtetuig nemen wij u mee op ontdekking naar andere sterrenstelsels.

 

De tentoonstelling COSMOS. Be a Star stelt de 3 dimensies van het heelal voor: wetenschappelijk, artistiek en filosofisch.

 

Het Atomium zelf is een architecturale verpersoonlijking van het vertrouwen in de wetenschappelijke vooruitgang. Het staat als een symbool voor moderniteit en wil op zijn beurt de kosmos verkennen en verklaren.

 

De Ruimte, echt of ingebeeld, roept vragen op, intrigeert en COSMOS. Be a Star creëert via een pedagogisch en zintuiglijk parcours een dialoog tussen kosmos, kunst, wetenschap en filosofie. COSMOS. Be a Star ontstond op basis van een idee afkomstig uit de Cité des Sciences in Parijs. Het is het resultaat van een samenwerking met het Koninklijk planetarium van het Observatorium van België die onontbeerlijk was voor het opbouwen van onze tentoonstelling. Het Planetarium gaat met ons mee op ontdekking naar de kosmos, niet alleen met From the Earth to the Universe, een wandeling tussen onze twee gebouwen, maar ook met een nieuwe vertoning, The Violent Universe.

 

Wat vertelt de hemel? Heel alledaagse dingen, zo blijkt ...

 

 

 

 

 

Media

This video requires Adobe Flash player
This video requires Adobe Flash player

 

 

 

Pedagogisch dossier

 

 

Hier downloaden (PDF 1Mb)

 

 

Praktische informatie

 

 

Deze tentoonstelling is verspreid over twee verdiepingen van de tentoonstellingsbol.

>>> van 26 november 2010 tot en met 25 april 2011

 

Openingsuren

Elke dag, van 10u tot 18u (sluiting kassa om 17u30).

Op 24 december 2010 en op 31 december 2010 van 10 tot 16u.

Op 25 december 2010 en 1 januari 2011 van 12 tot 18u.

 

Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van het bezoek aan het Atomium en bijgevolg moet er niet extra betaald te worden.

> zie tarieven van het Atomium

 

COMBINATIETICKET ATOMIUM + PLANETARIUM: met een combinatieticket kunnen de bezoekers van het Atomium of het Planetarium vanaf 26 november aan een voordelige prijs een bezoek brengen aan de tentoonstelling COSMOS. Be a Star in het Atomium en een spektakel in het Planetarium. Een sprankelend aanbod alleszins ...

 

  Individueel Groepen (>20 p.)
> Volwassene  €15 €12
> Senior (>65)   €11  €9
> Kind (6 - <12)  €9  €6
> Kind (12 - <18)  €11  €8
> Leerkracht   €12  €9

 

 

Geleide bezoeken

> €70/gids (maximum 25 personen), enkel op reservatie (min. 2 weken op voorhand)

> meer info over geleide bezoeken
> reservatie: Yvonne Boodts / yvonne boodts atomium be / +32 (0)2 475 47 78

 

Hoe ons te bereiken

> verschillende formules, evenals gecombineerde formules (transport / toegang) maken u de weg naar het atomium heel gemakkelijk.

 

 

 

 

COSMOS. Be a star bij het Planetarium > THE VIOLENT UNIVERSE (360° vertoning)

 
Adres
Planetarium
B-1020 BRUSSEL
 
Uurrooster
> Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 16u.
> Woensdag: 14u, 15u, 16u.
> Weekends, feestdagen en schoolvakanties: 11u, 12u, 14u, 15u, 16u & 17u.
> Geen vertoningen op 24, 25 & 31 december en 1 januari 2011.
 
Het leven in het Heelal is zeker niet saai te noemen
Vanaf 26 november 2010 is het Planetarium tijdens de week en elk weekend toegankelijk. Vanaf die datum is het bovendien mogelijk om het spektakel te volgen in het Nederlands, het Frans of het Engels. Een ideale gelegenheid om het gloednieuwe 360° spektakel The Violent Universe te leren kennen.
 
Er is dus geen excuus meer om niet te komen naar The Violent Universe, de indrukwekkende nieuwe 360° film van het Planetarium: explosies van sterren, botsingen van sterrenstelsels en vernietigende asteroïden: het leven in het Heelal is zeker niet saai te noemen. U bent dus maar beter voorbereid!
 
Violent Universe speelt alle dagen om 16u en ook om 14u op woensdagen, weekends, feestdagen en schoolvakanties. Voor info over de andere voorstellingen: www.planetarium.be
 

COSMOS. Be a star in openlucht > FROM THE EARTH TO THE UNIVERSE (wandeling)

 

Deze openluchttentoonstelling tussen onze twee gebouwen (Dikkelindelaan) is een collectie van 28 prachtige astronomische beelden, genomen door de grootste ruimteobservatoria en satellieten. We krijgen de meest indrukwekkende beelden van ons Heelal voorgeschoteld. Deze beelden tonen de ongelooflijke variëteit aan astronomische voorwerpen die tot nu toe werden ontdekt: planeten, sterren, nevels, sterrenstelsels, sterrenhopen, ...

Pers

 

 

Persdossierhier weergeven / hier downloaden (PDF / 1,1Mb)

Catalogushier weergeven / hier downloaden (PDF / 1,5Mb)

 

Foto's: de pers en de media worden vriendelijk uitgenodigd om een mail te sturen naar onze communicatiedienst om een login en wachtwoord te bekomen om de foto’s van deze pagina te kunnen downloaden in hoge resolutie.

 

Contacts

> perscontact: Inge Van Eycken / inge vaneycken atomium be / +32 (0)479 95 05 94

> projectcoördinator: Arnaud Bozzini / arnaud.bozzini@atomium.be

 

 

 
 
 
 
NL . FR . EN