Voorstelling

 

 

We zullen ons de jaren na de oorlog vooral blijven herinneren als een optimistische periode die resoluut voor de vooruitgang koos en de toekomst vol vertrouwen tegemoet zag. Die sfeer straalde ook af op de architectuur en het design en deed zelfs een nieuwe stijl ontstaan: het ludieke modernisme, met zijn speelse vormen en frisse kleuren. In België is deze stijl beter bekend als Robbedoes stijl of Stijl 58 met referentie aan het jaar van zijn inwijding op de Expo 58.

In het Atomium, het gebouw bij uitstek van de magie van de fifties, zal de tentoonstelling het ludieke modernisme in België in een verfijnd en sober decor de taal van het ludieke modernisme illustreren aan de hand van originele stukken uit privécollecties in dialoog met archiefbeelden. Vormen als de V, zigzag, boemerang en sterren tonen de vindingrijkheid van de Belgische designers uit die tijd en de verbazingwekkende formele samenhang die architectuur, design en toegepaste kunst toen verenigden..

 

Catalogus > te koop in de Atomium shop (€15)

 

 

Het ludieke modernisme in België is tevens een rijk geïllustreerde catalogus die als verlengstuk van de tentoonstelling fungeert. De luchtige, vrolijke lay-out is het werk van het grafisch bureau Sign* (Astrid Verdeyen). Dit vierkanten bewaarboekje is drietalig: Frans, Nederlands, Engels.

 

Net als de tentoonstelling schetst deze catalogus vooreerst een beeld van de periode waarin deze stijl ontstond. Nadien wordt ingegaan op de artistieke context en komen een voor een de verschillende vormen uit het repertoire van het ludieke modernisme aan bod.

 

Uittreksel >>>

 

 

Praktische informatie

 

 

Deze tentoonstelling is verspreid over twee verdiepingen van de tentoonstellingsbol.

>>> van 23 december 2009 tot 25 april 2010

 

Openingsuren

Elke dag, van 10u tot 18u (sluiting kassa om 17u30)

 

Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van het bezoek aan het Atomium en bijgevolg moet er niet extra betaald te worden.

> zie tarieven van het Atomium

 

Geleide bezoeken

> €70/gids (maximum 25 personen), enkel op reservatie (min. 2 weken op voorhand)

> meer info over geleide bezoeken
> reservatie: Yvonne Boodts / yvonne boodts atomium be / +32 (0)2 475 47 78

 

Hoe ons te bereiken

> verschillende formules, evenals gecombineerde formules (transport / toegang) maken u de weg naar het atomium heel gemakkelijk.

 

 

Pers

 

 

Persdossier: hier weergeven / hier downloaden (PDF / 1,2Mb)

 

Flyer: hier downloaden (JPG / 580Ko)

 

Affiche: hier downloaden (PDF - 60cmx40cm / 476Ko)

 

Foto's: de pers en de media worden vriendelijk uitgenodigd om een mail te sturen naar onze communicatiedienst om een login en wachtwoord te bekomen om de foto’s van deze pagina te kunnen downloaden in hoge resolutie.

 

Contacts

> perscontact: Ilse de Braekeleer / info atomium be / +32 (0)2 475 47 74

> projectcoördinator: Arnaud Bozzini / arnaud.bozzini@atomium.be

 

 

 

Onze partners

 
NL . FR . EN