INTERSECTIONS. Belgian Design.

Nicoals DESTINO - Jean-François D'OR - Linde HERMANS

 

Tijdelijke tentoonstelling op twee niveaus / tijdelijke tentoonstellingsbol

>>> 06.09.2010-14.11.2010

 

 

Het Atomium, kruising tussen beeldhouwkunst en architectuur, belangrijk monument uit het verleden met futuristische allures en het symbool van de Expo 58, is een plaats die vanzelfsprekend grote belangstelling toont voor design. Na de retrospectieve tentoonstelling Willy Van der Meeren. Furniture Design en de tentoonstelling over het ludieke modernisme zal het Atomium in het kader van DESIGN SEPTEMBER het universum van het hedendaagse design op de voorgrond plaatsen.

INTERSECTIONS. Belgian Design zal een retrospectieve aanbieden van het werk van Nicolas Destino, Jean-François D’Or en Linde Hermans.

 

Aan de hand van de ontwerpen van deze drie kunstenaars, wil het Atomium een blik werpen op het hedendaagse design. Waar halen zij hun inspiratie en waar komt hun interesse vandaan? Van het prototype tot de verkoop, welk creatie- en productieproces doorloopt een voorwerp? Deze tentoonstelling Intersections. Belgian Design tracht op een ludieke en leerrijke wijze een antwoord te geven op al deze vragen.

 

 

 

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie biedt alle Belgische culturele actoren de kans zich over hun nationale talenten te buigen. Naar aanleiding van die gelegenheid ontvangt het Atomium een tentoonstelling over het hedendaagse Belgische design, een thema dat deel uitmaakt van het DNA van dit icoon van het Brusselse landschap.

Dankzij die situatie is DESIGN SEPTEMBER© het één en ander in vraag gaan stellen. Ter versterking van haar identiteit en niet toegevend aan de verwatering in een geglobaliseerde sector, focust het festival zich opnieuw op een selectie van projecten gekozen voor hun frisheid en hun uniekheid. DESIGN SEPTEMBER© heeft de bedoeling steun te verlenen aan specifiekere projecten, aan dingen die men ergens anders niet ziet en in het bijzonder aan originele en beloftevolle talenten die in België grote faam genieten.

De tentoonstelling INTERSECTIONS. Belgian Design die van 6 september tot 14 november in het Atomium loopt, vormt een centraal evenement in de programmering van het Brusselse festival. De schijnwerpers worden gericht op de creatieve ontwikkeling van drie designers, die werken op het vlak van het voorwerp, meubelen, stadsvoorzieningen en textiel.

Om het publiek een representatieve blik te geven op de drie regio’s die ons land rijk is, werd gekozen voor Jean-François D’Or voor Brussel, Nicolas Destino voor Wallonië en Linde Hermans voor Vlaanderen. Het decorontwerp zet het creatieve proces in de verf dat voorafgaat aan het ontstaan van een voorwerp, waarbij op een leerrijke wijze de weg vanaf het idee tot de concretisering wordt getoond. Deze aanpak wordt in de kijker gezet door een volledig kartonnen installatie, volgens het principe van ‘cradle-to-cradle’ uit respect voor het milieu. Bovendien zal de tentoonstelling gedocumenteerd worden met een catalogus waarin het werk van de drie designers die hun generatie vertegenwoordigen, wordt opgenomen.

Een aanrader.

 

This video requires Adobe Flash player
This video requires Adobe Flash player

This video requires Adobe Flash player
This video requires Adobe Flash player

This video requires Adobe Flash player
This video requires Adobe Flash player

Catalogus > Te koop in het  Shop Atomium (€15)

 

 • Teksten: Henri Simons, Arnaud Bozzini, Jean-François D’Or, Nicolas Destino, Linde Hermans
 • Voorwoord door Marie Pok
 • Taal: Nederlands, Frans, Engels
 • 90 blz.
 • 57 kleurenfoto’s
 • Decorontwerp en productie: 2 design.be
 • Coördinatie: Marceline van Cutsem
 • Grafische vormgeving: Codefrisko
 • Interviews: Barbara Coulon
 • Opnames en montages: Vincent Pinckaers
 • Fabricatie karton: Orika
 • Ecologisch en duurzaam concept: 2 design.be 

 

 

Praktische informatie

 

 

Deze tentoonstelling is verspreid over twee verdiepingen van de tentoonstellingsbol.

>>> van 6 september 2010 tot en met 14 november 2010

 

Openingsuren

Elke dag, van 10u tot 18u (sluiting kassa om 17u30)

 

Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van het bezoek aan het Atomium en bijgevolg moet er niet extra betaald te worden.

> zie tarieven van het Atomium

 

Geleide bezoeken

> €70/gids (maximum 25 personen), enkel op reservatie (min. 2 weken op voorhand)

> meer info over geleide bezoeken
> reservatie: Yvonne Boodts / yvonne boodts atomium be / +32 (0)2 475 47 78

 

Hoe ons te bereiken

> verschillende formules, evenals gecombineerde formules (transport / toegang) maken u de weg naar het atomium heel gemakkelijk.

 

 

Pers

 

 

Persdossier: hier weergeven / hier downloaden (PDF / 1,2Mb)

 

Foto's: de pers en de media worden vriendelijk uitgenodigd om een mail te sturen naar onze communicatiedienst om een login en wachtwoord te bekomen om de foto’s van deze pagina te kunnen downloaden in hoge resolutie.

 

Contacts

> perscontact (FR & NL): Ilse de Braekeleer / info atomium be / +32 (0)2 475 47 74

> perscontact (NL & EN): Inge Van Eycken / inge vaneycken atomium be / +32 (0)479 95 05 94

> projectcoördinator: Arnaud Bozzini / arnaud.bozzini@atomium.be

 

 

 

 
 
 
 
NL . FR . EN